petek, 01. oktober 2010

Festival Mariboring je za nami, nikakor pa se ni končal Mariboring.
Kaj vse se je dogajalo je nemogoče opisati, lahko pa z gotovostjo trdimo, da je bil namen več kot dosežen.
V bodoče se odpovedujemo terminu Festival, prav tako terminu Antifestival, to kar je za nami in pred nami, je Praznik Improvizirane Glasbe.


Mariboring se nadaljuje z mesečnim kocertnim ciklom, ki se bo deloma tudi odmikal v strukturirane forme, a vsekakor ostajal znotraj nekonvencionalnega izraza in kar je najpomembneje, v oktobru začenjamo s tedenskimi delavnicami svobodne improvizacije, ki bodo potekale vsak torek ob 20ih v dvorani Gustaf.

Delavnice so odprte za vse zainteresirane ustvarjalce s področja glasbe, v prihodnosti pa bomo poskrbeli tudi za predavanja, debate in gostujoče mentorje. Delavnice svobodne improvizacije:

Vsak torek ob 20:00 v dvorani Gustaf.
Več informacij na: mitja@pekarna.org (031 588 393)


KONCERTNI CIKEL22.december 2010

HORDA GRDIH 

Dvorana Gustaf - Pekarna ob 21:00

Koncert zasedbe Horda Grdih in solo nastopi improvizirane glasbe.


Solo:


Andrej Fon: Zuni zebe, improvizacija na doma narejene citre
Samo Kutin: Samo/Solo/Only, improvizacija z glasom, instrumenti in zvočili
Mateja Gorjup: Medeja, pevka slovanskih ljudskih pesmi

Andrej Fon je pred dvajsetimi leti začel s klarinetom ter nadaljeval s kitaro, petjem, saksofoni in drugimi zvočili. Je član improvizatorskega kolektiva Kraški solisti,ki je lani za založbo Radia Študent izdala prvenec Ustanove sreče. Izdeluje najrazličnejše glasbene inštrumente, ter je dejaven tudi na likovnem in literarnem področju.


Samo Kutin - eden izmed prepoznavnejših glasbenikov na področju improvizacije in nekonvecionalnega pristopa k ustvarjanju glasbe.Član zasedb Salamandra Salamandra in Čarangi. Zasedbo Horda grdih je priklicalo prav njegovo vrtenje madžarskega srednjeveškega glasbila Hurdy gurdy na ulicah in mostovih Ljubljane.


Mateja Gorjup - raziskovalka glasu, giba, izraza, naravnega.
Že več let se ukvarja z zbiranjem in poustvarjanjem ljudskega glasbenega izročila različnih narodov, s posebnim fokusom na stare pesmi slovenskega etničnega ozemlja in Balkana.Od sodelovanja v različnih zasedbah in glasbenih projektih, ostaja zvesta solo vodovjem.Poleg samostojnih nastopov, je zadnje čase dejavna v zasedbi Horda grdih.Kot etnologinja in kulturna antropologinja se ukvarja z raziskovanjem zvočnih krajin, še posebej z vprašanji relacij med človekom in zvokom.

 
Hordo grdih je priklicalo vrtenje madžarskega srednjeveškega glasbila Hurdy gurdy na ulicah in mostovih Ljubljane. Kasneje je improviziranje zvokov, melodij in glasov v duetih preraslo v glasbeno združitev cele Horde, v kateri se mešajo zvoki in melodije srednjeveških glasbil in manj znanih starih ljudskih pesmi. Te Horda nabira na ozemlju od Slovenije do Afganistana. Odmik v komponirane forme uveljavljenih ustvarjalcev mlajše generacije s področja svobodne improvizacije.

Mateja Gorjup - glas
Brigita Marko - glas 
Andrej Fon - gajda, glas
Tadej Čauševič - bendir
Samo Kutin - hurdy gurdy, glas, zvočila


8. december 2010 - KONCERT

TRIO GENERATIONS

Trio Generations predstavlja trk generacij na visokem nivoju glasbene kreativnosti. Preplet in fuzija različnih glasbenih konceptov in pristopov k ustvarjanju. Nastop je sestavljen delno iz kompozicij, večji del pa predstavlja improvizacija treh glasbenikov, treh generacij.

Paul Rogers - znanec britanske free jazz struje. Sposobnosti umeščanja mehkobe in swinga skozi abstraktno in umazano ubiranje strun na kontrabasu ga uvršča med iskane sešn glasbenike znotraj impro scene.

Uwe Oberg - Free pianist mlajše generacije, že postaja prepoznaven kot gospodar timinga in subtilnosti kot tudi mojster različnih tehnik hitrega sprehajanja po črno belih tipkah.

Emil Gross - 20 letni sveži bobnarski veter prihaja iz Avstrije, kjer sodeluje z različnimi glasbeniki vseh generacij, trenutno največ z bivšim članom ene izmed zasedb Dona Cherrya, pevcem Abdeljalil Kodssi-jem. Smeri v katerih domuje, se znajdejo na križiščih fusiona, avantgarde in elektro ritmike.15. december 2010 

Tokrat se nam predstavljata dva audio vizualna umetnika, ki ju združuje koncept eksperimentalnega izražanja skozi glasbeneno umetnost.Wouter Jaspers  

eksperimentalni komponist, audio umetnik in glasbenik iz Nizozemskega Tilburga, ki trenutno živi v Berlinu. Ustvarja temačno repetativno glasbo, ki združuje psihadelično zvočno umetnost, elektro magnetne valove in terenske audio posnetke. Poleg elektro magnetnih valovanj se poslužuje še modificiranih električnih kitar in  analognih sintetizatorjev. Z vizijo da glasba pripotuje do vsakogar, ki jo želi slišati, nastopa od uveljavljenih art festivalov do ruskih kleti in evropskih garaž, včasih umirjeno in ušesom prijetno, drugič ušesa parajočo zgodbo pripoveduje predano.John Fanning

deluje in ustvarja med Nizozemskim Haagom in ZDA. Njegove predstave vključujejo performense, instalacije, zvok, video, skulpture in konceptualne ideje. Pripadnik DIY etike ureja tudi samo založniške revije, vodi radijske oddaje, nastopa kot DJ in kot eksperimentalni modni dizajner. Predstavljal bo raziskovanje znotraj redefiniranja ideje, kako nastop predstaviti občinstvu v obliki koncerta ali žive umetnosti. Na Mariboringu bo raziskoval na temo dolgočasja in lenobe s pomočjo uporabe zvoka, videa in lutk.


 

Koncertni cikel Mariboring:


17. november 2010

Dvorana GUSTAF - Pekarna - Maribor

KONCERT IMPROVIZIRANE GLASBE

Zasedba:

Peter  Šüklar - Tolkala 
Boris Janje - Kontrabas
Andrej Fon - Pihala
Cene Resnik - Tenor Saksofon


Vsi štirje glasbeniki sodelujejo v improvizacijski skupini, kjer sodelovanje predstavnikov različnih ustvarjalnih ozadij in področij (od klasičnih, do subkulturnih, glasbenih in literarnih) omogoča združevanje in preseganje glasbenih žanrov (jazz, sodobna komponirana glasba, improvizacija, elektroakustična glasba) in mešanje literarnih zvrsti. Z interakcijo razlik in drugačnosti, želijo doseči izmenjavo izkušenj, spodbuditi raziskovanje, komunikacijo in odprtost v snovanju. S kontinuiranim delom in žanrsko raznovrstnostjo želijo na enem mestu združiti različne poslušalce.
27. oktober 2010


VANILLA RIOT ob 21:00 - GUSTAF, Pekarna, Maribor 

Brisanje mej med vidnim in slišnim, šok improvizacija v omejenih registrih in časovnih okvirih, ter ustvarjanje iluzornih prostorskih (vidno/slišnih) krajin.Vanilla Riot Myspace

Mednarodna zasedba goriškega saksofonista Boštjana Simona skozi audiovizualno združitev in disciplino posega v prostor improvizacije.
Sledijo smernicam sodobne improvizirane godbe z nekonvencionalno rabo instrumentov in spogledovanjem z živo elektroniko (live sampling).

VANILLA RIOT so:
Boštjan Simon (SLOVENIJA), saksofon
Stephan Meidell (NORVEŠKA), kitara
Onno Govaert (NIZOZEMSKA), bobni

Boštjan Simon se je med šolanjem v Glasbeni šoli Nova Gorica udeležil tekmovanj na državnem in regijskem nivoju (tretja nagrada v Ljubljani 1993; tretje mesto v komorni skupini, Ljubljana 1994; druga nagrada v Idriji 1997). Med letoma 1997 in 1999 je bil redni član Pihalnega orkestra Koper, s katerim se je udeležil tekmovanj na Švedskem, Nizozemskem in v Švici. Čeprav glasbenega izobraževanja ni neposredno nadaljeval na srednji glasbeni šoli, se je pod mentorstvom profesorja Silva Broscheta leta 1998 udeležil mednarodnega tekmovanja mladih glasbenikov v italijanskem Povolettu in se uvrstil na tretje mesto. Vzporedno s študijem filozofije na Filozofski fakulteti je vpisal tudi študij jazz saksofona na Srednji glasbeni in baletni šoli Ljubljana. Leta 2002 je prevzel vodstvo jazz orkestra Big band Nova, s katerim je leta 2004 na mednarodnem tekmovanju v Švici (glasbeni festival Saas Fee) dosegel zlato odličje. V treh letih je imel Big Band Nova pod njegovim vodstvom vsaj dvanajst nastopov letno, gostoval je v tujini (Italija, Hrvaška) in gostil priznane slovenske pevke in jazz soliste. Bil je štiri leta redni član Big banda Srednje glasbene in baletne šole, član ljubljanskega Big banda Zmaji, gostoval pa je tudi pri Orkestru Slovenske vojske. Leta 2005 je sodeloval pri snemanju plošče skupine Sax of a Kind, ki jo sestavljajo profesionalni saksofonisti, in z njo nastopil na mariborskem festivalu Jazzlent. Istega leta je uspešno opravil maturo, smer jazz saksofon, pri profesorju Primožu Fleischmanu in bil sprejet na konservatorij v Amsterdamu, kjer je štiri leta študiral jazz saksofon pri profesorju Jasperju Blomu in Ferdinandu Povlu. V Amsterdamu je član številnih glasbenih zasedb (Guillermo Celano group, Jan Molenaar Big Band, Daan Herweg Quintet, Vanilla Riot). Decembra 2007 je s skupino Vanilla Riot posnel prvo zgoščenko in jo kasneje popeljal na turnejo po Sloveniji in Norveški. Leta 2009 je diplomiral iz filozofije pri profesorju Levu Kreftu na temo John Cage v okviru diskurza o koncu umetnosti, junija pa na amsterdamskem konservatoriju iz jazz saksofona.

Ni komentarjev:

Objavite komentar