sreda, 1. september 2010

MARIBORING je odgovor undergrounda na problematiko, ki se ob pripravi projekta evropska prestolnica kulture ves čas pojavlja: netransparentnost, nevključevanje, stalno pozabljanje in manko zgodovinskega spomina; vse omenjeno je v primeru Maribora simptomatično za praktično vse javne projekte. Mariboring je zato odgovor scene in tematizira privilegiranost določene kulturne produkcije ter ponuja kreativni premislek o samoumevnostih na eni strani in kulturnih politikah na drugi; slednje so za projekt evropske prestolnice kulture bistvene.

MARIBORING je obenem odgovor na neverjetno visoko (do)financiranje Festivala Maribor pred dvema letoma, ki v nobenem kriteriju (ne izvedbenem, ne umetniškem, ne glede obiskanosti ali gospodarske vrednosti) ni primerljiv z ostalim financiranjem kulture in umetnosti v Mariboru. Če Festival Maribor poudarja svojo zavezanost h klasični glasbi, Festival Mariboring tematizira 'klasičnost' in 'klasiko' v glasbi, njen družbeni moment in ideološko podstat, ki se navezuje na prevladujočo neoliberalno perspektivo skozi prežitke poznega fevdalizma.

MARIBORING je serija mesečnih koncertnih dogodkov, ki se bodo stekli v jesenski Festival Mariboring. Odloča se za kreativne in nadžanrske godbe, ki kombinirajo tradicijo in sodobnost ter se sprehajajo med svobodno improvizirano glasbo in elektroniko. Poseben poudarek je na predstavljanju domače napredne godbe, pri čemer gre za kombiniranje koncertov in jamsešnov ter adhoc sodelovanj.

MARIBORING ima za cilj vzpostaviti referenčen festival, ki bo tematiziral sodobno avant godbo (predavanja, predstavitve, diskusije, delavnice, sešni, koncerti…) in Maribor postavil ob bok  referenčnemu modelu 'free' festivala, ki omogoča preplet zvočnega in družbenega. Obenem želi v javnosti (predvsem s pomočjo Mariborskega radia Študent) popularizirati tovrstno glasbo, jo narediti vidno, vsakdanjo, prisotno; širiti kulturne kompetence, ki so pomembne za sprejemanje in uživanje v tovrstnem glasbenem izrazu. Obenem želimo opozoriti na zgodovinsko kontinuiteto naprednih godb (tako lokalno kot globalno) ter predvsem prebiti bariero nekreativnega, generičnega in industrijskega pristopa, ki ga kot samoumevnost in neprevprašljivost  promovirajo komercialne radijske postaje, v nekoliko manjši meri pa tudi javna radiotelevizija.

MARIBORING tako združuje avant godbo z družbeno aktualnostjo in ji daje (vrača?) pomen v mestu in okolici. Obenem pa širi možnosti novih sodelovanj med glasbeniki in zainteresiranimi javnostmi.

Ni komentarjev:

Objavite komentar